David Bowie: Moonage Daydream
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Genre:
Biografie, Documentaire, Muziek, Verwacht
Releasedatum:
VS 2022
Speelduur:
2 uur 15 minuten
Regisseur:
Brett Morgen
Kijkwijzer:
12
Box Office:
€ 8,50

In Moonage Daydream opent documentairemaker Brett Morgen een schatkamer aan niet eerder vertoond filmmateriaal van en met popfenomeen David Bowie. Morgen monteerde concertopnamen, interviews en andere vondsten tot een hallucinante trip door Bowies voortdurend van kleur verschietende universum.
In 2017, een jaar na Bowies dood, kreeg Morgen van de erven toegang tot de persoonlijke archieven van de ster. De filmmaker, eerder verantwoordelijk voor het eigenzinnige Cobain: Montage of Heck (2015), over Nirvana-frontman Kurt Cobain, ging vervolgens vijf jaar lang aan de slag om Bowies audiovisuele nalatenschap naar zijn hand te zetten.
Moonage Daydream is dan ook geen traditionele documentaire geworden waarin een parade van talking heads zijn zegje doet over het onderwerp van dienst, maar een grillige verkenning van de al even grillige carrière van een cultureel fenomeen. Van de extraverte Ziggy Stardust uit de jaren 70, via talloze maskerades, tot de Bowie die op zijn laatste album Blackstar zijn eigen sterfelijkheid bezingt.
Maar Morgen laat het niet bij spectaculaire concertfragmenten. Geestig zijn de interviews in talkshows, prikkelend de filmfragmenten mét en zonder Bowie. Ook verrassend: de kennismaking met de popster als kunstschilder. En natuurlijk is er de muziek; 48 songs maar liefst, in een nieuwe mix van Oscarwinnaar Paul Massey (Bohemian Rhapsody). Dit is niet alleen Bowie zoals je hem niet eerder zag, maar ook Bowie zoals je hem niet eerder hoorde.

 

Pers:

***** AD, Ab Zagt:  Wie dacht alles al te weten over David Bowie (1947-2016) zal met stijgende verbijstering kijken naar de documentaire Moonage Daydream die regisseur Brett Morgen over het fenomeen maakte. Ruim twee uur lang rolt de ene na de andere verrassing over het doek in een duizelingwekkende montage van archiefbeelden uit concerten, sfeerbeelden en interviews.