DEPOT – Reflecting Boijmans + nagesprek met documentairemaakster
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Genre:
Beeldende Kunst, Documentaire
Releasedatum:
NL 2023
Speelduur:
1 uur 26 minuten
Regisseur:
Sonia Herman Dolz
Box Office:
€ 9,-
Taal:
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld 

Nieuwe documentaire van Sonia Herman Dolz over de bouw van het Depot van het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De film ging in januari van dit jaar in wereldpremière tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) een eindigde hoog in de top van publieksfavorieten. Sonia Herman Dolz komt voor een speciale voorstelling naar Voorschoten en is aanwezig voor een nagesprek na de voorstelling van haar film.

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex. Deze documentaire neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30.
Maas en Ex leiden de kijker met aanstekelijk plezier rond door zowel het uitgeklede museum als het gloednieuwe depot en delen hun enthousiaste blik op heden en verleden. De film, een monument voor de toekomst, ontsluit tussen de bedrijven door de geheimen van het museum en laat details zien die doorgaans aan het oog onttrokken worden. Beide gebouwen geven zich bloot, een kluis met kunstschatten wordt geopend. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

DEPOT – Reflecting Boijmans is de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994) over de kunst van het stierenvechten en Lágrimas negras (1998), over een Cubaanse band op leeftijd. Ze maakte ook de documentaire Conducting Boijmans (2015). (Bron: IFFR).
Voorproefje: https://vimeo.com/785398402