E.T. The Extra- Terrestrial
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Genre:
Drama, Familiefilm, Klassieker, Sci-Fi, Verwacht
Releasedatum:
VS 1982 (digitaal gerestaureerd)
Speelduur:
1 uur 56 minuten
Regisseur:
Steven Spielberg
Acteurs:
Henry Thomas, Drew Barrymore, Dee Wallace, Peter Coyote, Robert Macnaughton, K.C.Martel, Sean Frye, Tom Howell, Erika Eleniak, David O'Dell
Kijkwijzer:
6
Box Office:
€ 8,50

Te zien op wo. 16 november (20.00):

Winnaar vier Oscars, twee Golden Globes en drie Grammy’s.

E.T. The Extra- Terrestrial, die oorspronkelijk in de zomer van 1982 werd uitgebracht, was de best verdienende film van dat jaar en kreeg vier Academy Awards® en negen Oscar®-nominaties, onder andere voor Beste Film. De film veroverde de harten van het publiek over de hele wereld en veertig jaar later weet hij nog steeds het gevoel van plezier, verwondering, nieuwsgierigheid, magie en verdriet uit je kindertijd op te roepen.

Het verhaal van een groepje kinderen dat zich ontfermt over een buitenaards wezen gestrand op aarde is ook een fraaie metafoor voor de onbevangen blik op het vreemde en onbekende. De thematiek lijkt alleen maar aan actualiteit te hebben gewonnen.
Over Close Encounters of the Third Kind oordeelde vakblad Variety destijds dat de film weliswaar schitterend was gemaakt, maar ook de warmte en menselijkheid ontbeerde van George Lucas’ Star Wars. Spielbergs tweede sciencefictionfilm E.T. kun je uitleggen als een impliciete reactie op dat verwijt. Geen hartverwarmender film dan dit sprookje over de aaibaarste alien uit de filmgeschiedenis.
Maar niet alleen het door de Italiaan Carlo Rambaldi ontworpen wezen vertederde. Naast de tienjarige Henry Thomas bleek vooral de zesjarige Drew Barrymore onweerstaanbaar snoezig. Dat de film zijn vier Oscars won in uitsluitend technische categorieën, neemt niet weg dat Spielberg met E.T. de ultieme familiefilm op zijn naam schreef. Een vervolg, E.T: Nocturnal Fears, kwam – gelukkig? – nooit van de grond.