Macbeth – Scala live opera
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Land:
Italië, Teatro alla Scala
Genre:
Opera, Verwacht
Speelduur:
3 uur 30 minuten
Box Office:
€ 15,-
Taal:
Italiaans, Engelstalige ondertiteling - subtitling in English

Rising Alternative organiseert de live-streaming van “Macbeth”

Seizoensopeningsavond op 7 december vanuit het Scala van Milaan. Aanvang: 18.00 uur

 

Opera van Giuseppe Verdi in vier actes. Libretto van Francesco Maria Piave.
Uitgevoerd door het orkest en koor van Teatro alla Scala o.l.v. Riccardo Chailly

With Macbeth, Musical Director Riccardo Chailly completes the series of interpretations of Giuseppe Verdi’s “youthful trilogy” after Giovanna d’Arco and Attila. Macbeth will be staged by director Davide Livermore, his fourth inaugural performance, with Giò Forma’s stage designers, costumes by Gianluca Falaschi, and a grand cast: Anna Netrebko is Lady Macbeth, affirming her special relationship with our theatre, alongside Luca Salsi as Macbeth, Francesco Meli as Macduff, and Ildar Abdrazakov as Banco.

For synopsis in English click here

Voor zijn meest demonische opera Macbeth lieten componist Giuseppe Verdi en librettist Francesco Maria Piave zich inspireren door het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare.

Een ontwrichtende voorspelling
We schrijven Schotland, in de 11e eeuw. Na een grote veldslag ontmoeten de krijgsheren Macbethen Banco een groep heksen, die hen enkele voorspellingen doen. Macbeth zal een machtige koning worden. Banco zal geen koning worden, maar zal een lijn van koningen voortbrengen.
Die voorspelling brengt het hoofd van de machtsgeile Macbeth, en vooral dat van zijn demonische vrouw, Lady Macbeth, helemaal op hol. Wanneer koning Duncan de nacht doorbrengt in hun kasteel, vermoordt Macbeth hem in zijn slaap. Zo kan Macbeth de macht grijpen, en zichzelf tot koning uitroepen. Maar de voorspelling over Banco laat hem niet los… Lady Macbeth overtuigt hem dat Banco moet sterven.

Een krankzinnig banket
Er vindt een groot banket plaats op het kasteel van de Macbeths. Tijdens het feest wordt Macbeth even weggeroepen. Een bode komt hem vertellen dat zijn huurmoordenaars Banco opgespoord en vermoord hebben. Maar wanneer Macbeth terug aan tafel komt, ziet hij de geest van Banco op zijn stoel zitten. Enkel Macbeth kan de geest zien, en wanneer hij ertegen begint te praten, lijkt hij wel krankzinnig. Ondanks verwoede pogingen van Lady Macbeth om de sfeer erin te houden, vertrekken alle gasten geschokt.

Geboren uit een vrouw
Macbeth, compleet van slag, wint nog eens de raad van de heksen in. Die stellen hem gerust: ze voorspellen hem onder andere dat hij niet gedood kan worden door een man ‘geboren uit een vrouw’.
Even later hoort Macbeth dat een aantal Schotse rebellen, onder leiding van Macduffen Malcolm, zoon van de overleden koning Duncan, tegen hem in opstand komen. Gesterkt door de boodschap van de heksen dat niemand hem kan raken, trekt hij ten strijde.
Maar wanneer Macduff hem vertelt dat hij niet ‘geboren is uit een vrouw’, maar door een keizersnede ter wereld is gekomen, weet hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Macbeth sterft in het duel, en Malcolm wordt de nieuwe koning.

Bron: Opera Ballet Vlaanderen

Rolbezetting/artistic team:

Macbeth:   Luca Salsi

Banco:    Ildar Abdrazakov

Lady Macbeth:   Anna Netrebko

Lady’s Macbeth Dame:  Chiara Isotton

Macduff:   Francesco Meli

 

Staging: Davide Livermore
Sets:      Giò Forma
Costumes:  Gianluca Falaschi
Lights:   Antonio Castro
Choreography:  Daniel Ezralow