Richard Wagner: Der fliegende Holländer (live Bayreuther Festspiele)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Land:
Bayreuth, Duitsland
Jaar:
2021
Genre:
Muziek, Opera
Releasedatum:
live
Speelduur:
3 uur 0 minuten
Box Office:
€ 15,- (inclusief welkomstdrankje)
Taal:
Duits, geen ondertiteling

Live-streaming vanuit Bayreuth, waar op op 25 juli om 18.00 Wagners Opera “Der fliegende Holländer” wordt uitgevoerd. In Nederland alleen te zien in Voorschoten. Duits gesproken en gezongen, zonder ondertiteling

De gerenommeerde Bayreuther Festspiele trekken al jarenlang ca 60.000 bezoekers uit de hele wereld en kaarten hiervoor zijn vaak al vroeg uitverkocht. Om muziekliefhebbers toch te laten meegenieten worden de uitvoeringen sinds 2012 ook via bioscopen  gestreamd. Dankzij deze live streams kunnen Wagnerliefhebbers juist dit jaar, ondanks alle beperkende corona-maatregelen, de uitvoeringen live meemaken.

Programma:

Voorprogramma voor bioscopen (30 min) 17:30 – 18:00 u
Der fliegende Holländer 18:00 – 20:20 u (zonder pauze)

ROMANTISCHE OPERA IN DRIE AKTES
Libretto: Richard Wagner
Eerste uitvoering was op  2 januari 1843 in Dresden

Rolbezetting:
Daland, Noorse zeeman (bas) – Georg Zeppenfeld
Senta, zijn dochter (sopraan) – Asmik Grigorian
Erik, een jager (tenor) – Eric Cuttler
Mary, Senta’s verzorgster (Mezzosopran) – Mariana Prudenskaya
De Stuurman van Daland (tenor) – Attilio Glaser
De Hollander (bas) – John Lundgren

Dirigent: Oksana Lyniv

Orkest: https://www.bayreuther-festspiele.de/en/contributors/festival-orchestra/
Regie: Dmitri Tcherniakov
Toneelregie: Dmitri Tcherniakov
Kostuums: Elena Zaytseva
Licht: Gleb Filshtinsky
Dramaturgie: Tatjana Wereschtschagina

Synopsis (bron Wikipedia):

Eerste bedrijf

Op zijn reis naar huis wordt kapitein Daland door storm gedwongen een veilige haven te zoeken. Hij laat zijn stuurman de wacht houden, terwijl hij met de rest van zijn bemanning gaat slapen (lied van de stuurman: “Mit Gewitter und Sturm aus fernem Meer.”). De stuurman valt in slaap. Een spookschip verschijnt op de achtergrond en wordt door de storm tegen Dalands schip geblazen. Het schip wordt geënterd en onzichtbare handen strijken de zeilen. Een bleke man, in het zwart gekleed en met een zwarte baard, stapt van boord. Hij beklaagt zich over zijn lot. (Aria: “Die Frist ist um”). De kapitein van het spookschip, de Hollander, is voor zijn godslastering veroordeeld om voor eeuwig rusteloos over de zeeën te zwerven. Een engel heeft hem de voorwaarden voor zijn verlossing verteld: elke zeven jaar zullen de woeste golven hem naar de kust drijven, als hij daar een vrouw kan vinden die hem trouw is, zal hij verlost zijn. Daland wordt wakker en ontmoet de vreemdeling. De vreemdeling verneemt dat Daland een ongehuwde dochter heeft en hij belooft hem in ruil voor haar hand een grote bruidsschat. Verleid door al dat goud stemt Daland toe en een gunstige zuidenwind die opsteekt, door de mannen van Daland met vreugde begroet (herhaling van het lied van de stuurman met koor), brengt beide schepen voorspoedig naar Daland’s huis.

Tweede bedrijf

Meisjes die de terugkeer afwachten van hun geliefden op zee, zingen en spinnen garen in het huis van Daland (koor: “Summ und brumm, du gutes Rädchen”). Senta, de dochter van Daland, staart dromerig naar een portret van de legendarische vliegende Hollander die zij graag zou redden van zijn lot. Tegen de wil van haar verzorgster zingt zij het lied met het verhaal van de Hollander (Ballade met het Leitmotiv), hoe Satan hem hoorde vloeken en hem aan zijn woord hield. Geobsedeerd door het personage geraakt ze beetje bij beetje meer betrokken bij zijn lot en uit medelijden belooft zij dat ze hem zal redden met haar trouw. Als de jager Erik, Senta’s vroeger vriendje binnenkomt vertrekken de meisjes. Erik die van Senta houdt, waarschuwt haar en vertelt haar van zijn droom. Een droom waarin Daland naar huis terugkeert met een mysterieuze vreemdeling die haar meeneemt naar zee. Senta luistert verrukt waarna Erik wanhopig wordt en haar achterlaat. Inderdaad arriveert Daland daarna met de vreemdeling. Senta en de vreemdeling kijken elkaar in stilte in de ogen. Dat is zo intens dat Daland nauwelijks aandacht krijgt van zijn dochter, zelfs niet wanneer hij zijn gast voorstelt als haar nieuwe verloofde. In het volgende duet, de afsluiting van dit tweede bedrijf, zweert Senta trouw tot aan de dood aan de Hollander.

Derde bedrijf

Later die avond nodigt de bemanning van Daland de mannen van het vreemde schip uit om een feest bij te wonen, doch een griezelig lied klinkt uit het schip en geesten die aan het werk zijn verschijnen op het dek van “De vliegende Hollander”. Nadat ook de meisjes al weg waren gegaan worden Dalands mannen nu angstig en trekken ook zij zich terug. Senta komt op, gevolgd door Erik, die klaagt omdat ze hem verlaat terwijl ze eerder haar liefde en trouw aan hem had beloofd. Als de Hollander binnenkomt en het gesprek hoort, concludeert hij dat ook Senta niet de eeuwige trouw kan bieden die hij nodig heeft om verlost te worden. Door wanhoop overmand beseft hij dat hij voorgoed verdoemd is. Hij roept zijn mannen bij elkaar. Voor hij vertrekt vertelt hij Senta van de vloek en tot ontsteltenis van Daland en zijn bemanning horen ze dat hij de “Vliegende Hollander” is, iets wat Senta al lang voorvoelde. Nauwelijks heeft De Hollander de kust verlaten of Senta zweert hem nogmaals trouw tot de dood en springt in zee. Dit is zijn redding. Het spookschip verdwijnt, en Senta en de Hollander stijgen op naar de hemel.