Trois couleurs: Bleu
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Genre:
Drama, Klassieker, Verwacht
Releasedatum:
Fr 1993 (opnieuw uitgebracht in 2023)
Speelduur:
1 uur 34 minuten
Regisseur:
Krzysztof Kieslowski
Acteurs:
Juliette Binoche, Benoît Régent, Florence Pernel, Charlotte Véry, Emmanuelle Riva, Hélène Vincent, Philippe Volter, Claude Duneton
Kijkwijzer:
12

Het eerste deel van de Trois couleurs-trilogie waarin Kieślowski refereert naar de drie idealen van de Franse revolutionaire periode: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Juliette Binoche speelt de rol van Julie, die na een tragisch verkeersongeval haar man en dochter verliest. Getraumatiseerd besluit ze alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen. Haar man was echter bezig met een belangrijk muziekstuk en Julie is de enige persoon die kan helpen dit werk te voltooien. De film won onder meer drie Césars en de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië.

 

De pers over Trois couleurs:
…ontroerend…geweldige cinematografie… (NRC Handelsblad)
…niets aan zeggingskracht verloren…prachtig…wat na dertig jaar vooral opvalt, is hoeveel zeggingskracht het verhaal nog altijd heeft, hoe goed Binoche is, en hoe wonderlijk mooi cameraman Slawomir Idziak Kieslowski’s ideeën wist te verbeelden. Met andere woorden: ga vooral kijken. (De Volkskrant)
…films die de wereld weer wilden laten hopen…voelend gefilmde vrouwenportretten waarmee hij als man een voorloper van de female gaze werd. Grote werken met grote thema’s…in hun volle kleurenpracht gerestaureerd…Vergeet het Lord of the Rings-drieluik, het originele Star Wars-drietal en de drie Back to the Future-films: Bleu, Blanc, Rouge is de ultieme filmtrilogie. (NRC Handelsblad)
…fraai…oogstrelende camerawerk… (De Volkskrant)