Where Are You, Adam?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Genre:
Documentaire
Releasedatum:
Oekraine/Griekenland 2022
Speelduur:
1 uur 15 minuten
Regisseur:
Alexandr Plyska
Box Office:
€ 2,-

De filmdocumentaire Where Are You, Adam? geeft een inkijkje in het afgezonderde leven van monniken in het oude Dochiariou-klooster op het eiland Oros Athos, een schiereiland in het noordoosten van Griekenland. Het eiland, ook wel Mount Athos genoemd (Heilige Berg), bestaat uit een hechte gemeenschap met zo’n twintig kloosters. Vrouwen worden er niet toegelaten. Sinds 1990 nam het aantal monniken drastisch toe op het eiland, dankzij een instroom van afgestudeerde jongeren uit de voormalige Sovjet-Unie.

Na acht jaar voorbereiden en toestemming vragen om te filmen op Mount Athos is het de Oekraïense filmmaker Alexandr Plyska gelukt om het afgezonderde leven van de monniken op het eiland in kaart te brengen. Wat volgt is een uniek en authentiek beeld van het alledaagse leven van de monniken en de fundamentele waarden van orthodoxe gelovigen. Het leven van de monniken, soms ook gepaard met beproevingen en pijn, wordt niet beheerst door de klok maar draait om saamhorigheid, ritmes van de natuur, en hun toewijding aan het klooster. De film is een zeer intiem portret van een vaak verborgen wereld, waar je als kijker voor héél even onderdeel wordt van de levenssfeer van de monniken.

De film is al in 20 landen vertoont aan zo’n 200.000 mensen, en heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept. In 2019 won de film de Grand prix van het Internationale filmfestival “Prokrox.”