Ook in het seizoen 2022/23 zijn er Arts in Cinema/Exhibition on Screen-voorstellingen over beroemde kunstwerken. Vanuit uw bioscoopstoel bezoekt u internationale tentoonstellingen en komt u meer te weten over het leven van de kunstenaars. Na documentaires over o.a. Renoir, Van Gogh, Rembrandt, Lucian Freud, Leonardo da Vinci, Botticelli, Gauguin en het Prado stonden in 2021 op het programma: “Hermitage: The Power of Art” en “Frida: Viva la Vida”.

 


Toegangsprijs: € 8,50 –
Bestellen kan online via de Agenda  

 

 

SEIZOEN 2022-23:

Klik op de posters voor de trailer. De films worden ondertiteld in het Nederlands.

Danish Collector: DeLacroix To Gauguin

Vrijdag 23 september, 20.00

Documentaire (2020). Speelduur: 90 min.

 

Napoleon: In the Name of Art

Woensdag 5 oktober 20.00   

Giovanni Piscaglia (IT 2021), 101 min. Kijkwijzer: 9.
Napoleon Bonaparte als kunstverzamelaar.

Ter gelegenheid van de 200e sterfdag van Napoleon verkent deze documentaire de complexe relatie tussen Napoleon, cultuur en kunst. Al op jonge leeftijd begreep Napoleon de waarde van kunst en was hij geboeid door de schoonheid ervan. Hij heeft zijn plannen voor het militair veroveren van gebieden over de hele wereld dan ook altijd gecombineerd met het vergaren, bestuderen, conserveren en systematiseren van kunst en bracht kunstwerken van over de hele wereld naar Frankrijk vanuit zijn overtuiging dat cultuur en kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn. Cultuur en kunst werden door hem gebruikt als politiek-ideologische steun om zichzelf te legitimeren als erfgenaam van de klassieke wereld, het was een instrument voor de esthetische, morele en burgerlijke opvoeding van burgers, maar ook een propaganda-object en oorlogsbuit voor het revolutionaire Frankrijk.
De film geeft een unieke rondleiding in de Brera Academie in Milaan en het Louvre in Parijs, met toelichting van de beste kunsthistorici en gepresenteerd door Jeremy Irons die zijn fascinatie op de toeschouwers overbrengt.

 


Pisarro: Father of Impressionism

Woensdag 19 oktober 20.00   

David Bickerstaff (GB 2022), 85 min.
Documentaire over kunstschilder Camille Pissarro, ‘de vader van het impressionisme’.

Het was een dramatisch pad dat Pissarro volgde, en ondanks alles schreef hij uitvoerig aan zijn familie. Dankzij deze intieme en onthullende brieven onthult deze aangrijpende film Pissarro’s leven en werk.
Geboren in West-Indië vond Pissarro, als jonge man in Parijs, zijn passie voor de schilderkunst waar hij op 43 jarige leeftijd een groep enthousiaste kunstenaars samenbracht in een nieuw collectief. Hun eerste tentoonstelling werd door de critici geminacht, maar de groep had een nieuwe naam verworven: de Impressionisten. Gedurende de volgende 40 jaar was Pissarro de drijvende kracht achter wat vandaag gezien wordt als de meest favoriete artistieke beweging in de wereld.
Het Ashmolean Museum is het allereerste openbare museum in het Verenigd Koninkrijk (dat zijn deuren opende in mei 1683). Het herbergt een wonderbaarlijk rijke collectie, waaronder het opmerkelijke Pissarro-archief.  Aan de hand van dit uitgebreide archief verkent en belicht deze documentaire het boeiende leven en werk van een ongelooflijke kunstenaar.

 

Tutankhamun: The Last Exhibition

Vrijdag 11 november 20.00   

Ernesto Pagano (IT 2022), 78 min. Kijkwijzer: 12
Documentaire over farao Toetanchamon en zijn schatten verteld door Iggy Pop.

In november 1922, dit jaar 100 jaar geleden, maakte de Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter een klein gat boven een ondergrondse deuropening in de Vallei der Koningen en ontdekte de grafkamer van farao Toetanchamon.  Uit zijn begrafenisschat werden 150 stukken vervoerd naar Los Angeles om deel uit te maken van de grootste internationale tentoonstelling ooit gewijd aan de “Golden Boy” (2019). Deze documentaire doet hier verslag van met hoge resolutie-foto’s van Sandro Vannini en close-up beelden vanuit het Egyptisch Museum in Caïro, voorzien van deskundig commentaar van internationale kenners. Origineel foto- en filmmateriaal van het Metropolitan Museum in New York en het Griffith Institute in Oxford, laten de meest aangrijpende momenten van Carters ontdekking zien en tonen t o.a. de impact van de beroemde vloek van Toetancamon en de weinige feiten over het leven van de jonge farao: een tot halfgod verheven jongen, die op negentienjarige leeftijd stierf en 3342 jaar na zijn begrafenis, van alle farao’s in het oude Egypte, het meest beroemd werd.

 

Verwacht in 2023:

Goya, Carrière & The Ghost of Buñuel

Verwacht in januari 2023

José Luis López-Linares (FR/ES/PT 2022), 90 min.,

In zijn laatste reis keert scenarist Jean Claude Carriere terug naar Spanje en vertelt ons over de schilder die hij het meest bewondert: Francisco de Goya. Over zijn invloed op Buñuel en het surrealisme, maar ook hoe Goya zijn tijd vooruit was, niet alleen via de schildertechniek, maar ook in de onderwerpen die hem bezighielden: oorlog, migratie, het hebben van een handicap (Goya was doof), de ‘kleine mensen’ en vooral, de stigmata van een waanzinnige wereld. Goya was, zoals Malraux zei, de laatste van de Klassieken en de eerste van de Modernen.
Regisseur José Luis López-Linares (Bosch: The Garden of Dreams) en scenarist Jean-Claude Carrière (Belle de Jour, That Obscure Object of Desire, Valmont, At Eternity’s Gate) nodigen ons uit op een reis naar het menselijk genie van Goya.

.

Raphael, The Young Prodigy

Verwacht in maart 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Botticelli: Florence and the Medici

Verwacht in april 2023

Documentaire (2020). Speelduur: 90 min.

Geraffineerd ontwerper, vernieuwende portretschilder, uitzonderlijke tolk van zijn tijd:  Sandro Botticelli.

Hoewel hij een van de eigengereide schilders van de Italiaanse renaissance was, werd hij na zijn dood al snel vergeten. Zijn werk werd pas herontdekt aan het einde van de 19de eeuw, toen een Engelse kunstenaarsgroep genaamd pre-raffaellieten zijn schilderijen als inspiratiebron gebruikten. Deze herontdekking zorgt voor een hernieuwde belangstelling voor Botticelli. Hij inspireerde o.a. Salvador Dali, Andy Warhol, David LaChapelle, Jeff Koons en Lady Gaga,

Deze documentaire is verrijkt met biografieën en toont exclusieve beelden achter de schermen van de musea. Curatoren en experts geven een toelichting op de getoonde kunstwerken en vertellen je op een toegankelijke en onderhoudende manier de meest interessante bijzonderheden.

 

 

Venice – Infinitely Avant-garde

Verwacht in mei 2023

Munch – Love Ghosts and Lady-vampires

Verwacht in juni 2023