Ook in het seizoen 2019 – 2020 zijn er Arts in Cinema/Exhibition on Screenvoorstellingen over beroemde kunstwerken. Vanuit uw bioscoopstoel bezoekt u internationale tentoonstellingen  en komt u meer te weten over het leven van de kunstenaars. Op het programma staan:

 

Vr 6 december (20.00): Prado Museum: A Collection of Wonders

Vr. 10 januari 2020 (20.00): Van Gogh & Japan

Vr. 7 februari 2020 (20.00): Gaugin in Tahit: Searching For A Lost Paradise


Speelduur van deze documentaires is ca 90 min. Toegangsprijs:€ 8,- 

De voorverkoop voor onderstaande voorstellingen is gestart! Bestellen kan online, via de Agenda  of aan de kassa (van een halfuur voor tot een half uur na aanvang  de voorstelling).

 

The Prado Museum: A Collection of Wonders

Vrijdag 6 december, 20.00

Als musea eens konden spreken! Deze documentaire poogt precies dat te doen: het Prado voor zichzelf laten spreken. Het museum dat meer dan 8000 kunstwerken herbergt en jaarlijks zo’n 3 miljoen bezoekers trekt, viert in 2019 zijn 200e verjaardag.

In een rondleiding door de zalen komen zes eeuwen geschiedenis van Spanje en Europa aan bod. De meesterwerken vertellen over koninklijke dynastieën, victorie en verlies in oorlogen, over welvaart en misère, het dagelijks leven en de emoties van mensen van vroeger en nu.

Kijk mee naar het erfgoed van o.a. Vélazquez, Rubens, Titian, Mantegna, Bosch, Goya, El Greco en het Escorial, het Pantheon van de koninklijke familie. Aan het woord komen ook personen die op de een of andere manier met het Prado verbonden zijn.

Trailer Vimeo: https://vimeo.com/346151574

 

Van Gogh in Japan: The untold story of Van Gogh’s art

Vrijdag 10 januari 2020, 20.00

“Ik benijd de Japanners”, schreef Van Gogh aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd – ‘Van Gogh & Japan’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam – is te zien waarom. Hoewel Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, had dit land de grootste invloed op hem en zijn kunst.

In het midden van de 19e eeuw arriveerde Japanse kunst in Parijs en inspireerde kunstenaars als Monet, Degas en vooral Van Gogh. Door de nieuwe galerieën van Japanse kunst te bezoeken creëerde Van Gogh zijn eigen beeld van Japan. Door diepgaand onderzoek, prentenverzameling en discussies met andere kunstenaars gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe en spannende richting.

Van Gogh liet Parijs achter zich om naar het zuiden van Frankrijk te gaan- naar zijn idee zo dicht mogelijk bij Japan. Daar volgden productieve, maar problematische jaren die gezien moeten worden in de context van het naar zijn hand zetten van de Japanse invloeden en zichzelf definiëren als een moderne kunstenaar met duidelijke Aziatische voorlopers.

In dit minder bekende hoofdstuk over Van Goghs kunst zien we hoe belangrijk zijn fascinatie met Japan was. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland, maar ook naar Japan om het opmerkelijk erfgoed te ontdekken waardoor Van Gogh zo is beïnvloed en wat hem de kunstenaar heeft gemaakt die wij nu kennen.

Trailer Vimeo: https://vimeo.com/347273540

 

Gaugin in Tahiti:  Searching For a Lost Paradise

Vrijdag 7 februari 2020, 20.00

Van Tahiti en de Marquesaseilanden, in de panorama’s die Gauguin zag en schilderde, tot de Amerikaanse musea waar zijn kunst nu wordt gepreserveerd: New York Metropolitan Museum, Chicago Art Institute, de National Gallery Of Art in Washington en de Museum Of Fine Arts in Boston. Getekend door opstand en andere wereldse begeertes, sterft hij aan syfilis, verlaten door iedereen, in het afgelegen dorpje Hiva Oa.

Trailer: http://www.artsincinema.nl/gauguin-in-tahiti-searching-for-a-lost-paradise.php