Ook in het seizoen 2023/24 zijn er Arts in Cinema/Exhibition on Screen-voorstellingen over beroemde kunstwerken. Vanuit uw bioscoopstoel bezoekt u internationale tentoonstellingen en komt u meer te weten over het leven van de kunstenaars. Na documentaires over o.a. Renoir, Van Gogh, Rembrandt, Lucian Freud, Da Vinci, Botticelli, Gauguin en het Prado stonden in 2021-22 op het programma: “Hermitage: The Power of Art” en “Frida: Viva la Vida”. In het nieuwe seizoen komen Hopper, Cassat en Tokyo Stories aan bod.

 


Toegangsprijs: € 9,- 
Bestellen kan online via de Agenda  

 

In 2023:

Klik op de posters voor de trailer. De films worden ondertiteld in het Nederlands

Hopper, An American Love Story (Exhibition on Screen)

Zaterdag 23 september 2023, 20.00

Deze documentaire biedt een nieuw perspectief op Hoppers werk, leven en relaties. Hij legde op een unieke manier het Amerikaanse leven vast in zijn werken. Rothko, Banksy, Alfred Hitchcock, David Lynch en zelfs de makers van The Simpsons vonden inspiratie in zijn werk. Misschien wel omdat het zo toegankelijk is voor een divers publiek. De documentaire kijkt naar de relatie met zijn vrouw Jo, die haar eigen kunstenaarscarrière opgaf om hem te steunen. Ook onderzoekt de regisseur de manier waarop Hoppers werk de snel veranderende Amerikaanse maatschappij van de jaren 20, 30 en 40 weerspiegelt.

 

 

 

Mary Cassatt: Painting the Modern Woman (Exhibition on Screen)

Vrijdag 20 oktober 20.00

Kunstdocumentaire, Ali Ray (GB 2023)
Mary Cassatt begon haar carrière met de levens van de vrouwen om haar heen te schilderen. Haar radicale beelden toonden hen als intellectueel, nieuwsgierig en betrokken, het was een grote verandering in de manier waarop vrouwen in de kunst werden afgebeeld.
Door het tonen van haar verbazingwekkende prenten, pastelkleuren en schilderijen, laat deze film ons kennismaken met de impressionist die vaak over het hoofd werd gezien en wiens eigen carrière net zo vol tegenstrijdigheden was als de vrouwen die ze schilderde.
Ze etste, tekende en schilderde tientallen afbeeldingen van moeders en kinderen, maar zelf trouwde ze nooit en kreeg nooit kinderen. Ze was een klassiek geschoolde kunstenaar, maar koos ervoor om zich aan te sluiten bij een groep Parijse radicalen – de impressionisten – een beweging die de taal van de kunst transformeerde.
’s Werelds meest vooraanstaande curatoren en wetenschappers die zich in Cassatt verdiepten vertellen haar meeslepende verhaal van grote sociale en culturele veranderingen; een tijd waarin vrouwen vochten voor hun rechten en de taal van de kunst volledig werd herschreven. Mary Cassatt en haar moderne vrouwen vormden de kern van dit alles.

Verwacht:

 

Tokyo Stories (Exhibition on Screen)

Vrijdag 24 november 20.00