Best of IDFA on Tour

IDFA, het International Documentary Festival Amsterdam, is het grootste en best bezochte documentaire-festival ter wereld. Drie prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2022 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken.
Op één dag, op tweede paasdag, maandag 10 april 2023 van 11.00 – ca 18.15 uur,  krijgt u ’n selectie van 4 van de mooiste, door jury en publiek gewaardeerde documentaires te zien die uw blik op de wereld zullen veranderen.

Ook de inwendige mens wordt goed verzorgd, met koffie/thee met lekkers, een lunch, een drankje met snack in de laatste pauze.

Kaartjes voor deze dag kosten € 46,- en zijn via de Agenda te bestellen.

  • Vriendenloterij VIP-kaart houders ontvangen € 5,00 korting per kaartje en mogen per VIP-kaart 2 kaarten aanschaffen. Op de bestelpagina vindt u de optie voor deze kortingskaartjes. Neemt u aub uw VIP-kaart als bewijs mee bij uw e-tickets met korting.
  • Er is géén losse ticketverkoop voor de afzonderlijke films.
  • De prijs van de kaartjes is inclusief koffie/thee, lunch en een drankje met snack in de laatste pauze

 

 

Op het programma (volgorde onder voorbehoud)

Vanaf 10.30 uur: ontvangst met koffie/thee

11.00 – 12.20: Paradise (88 mins)

12.45 – 13.45: Lunch

13.30 – 15.30: Reis door onze Wereld / Journey through our World (113 mins)

15.30 – 16.00: Pauze

16.00 – 18.00: Apolonia, Apolonia (116 mins)


Paradise

Alexander Abaturov | 2022 |  | 88 min. Winnaar van de IDFA Award for Best Cinematography (International Competition)

Paradise: In de zomer van 2021 leidt een uitzonderlijke hittegolf in Jakoetië, het noordoosten van Siberië, tot enorme bosbranden. Op de eindeloze taiga ligt het dorp Shologon, gehuld in oranje rook en zwarte as. Het bos staat in brand en de vlammen naderen snel. Van de regering hoeven de oorspronkelijke bewoners geen hulp te verwachten. Want Shologon ligt aan de rand van de ‘Controlezone’, de officiële term in de Russische wet voor afgelegen of dunbevolkte gebieden waar de autoriteiten niet verplicht zijn om natuurbranden te bestrijden, als de kosten om ze te blussen groter zijn dan de geschatte schade. Aan hun lot overgelaten slaan de bewoners de handen ineen. Deze visueel sterke film is gelardeerd met een Jakoet-sprookje over de wind die over de heilige berg blaast. Een oud verhaal dat nu akelig actueel is, omdat diezelfde wind nu vooral de vlammen dichterbij brengt. De camera gaat met de mannen mee het vuur in, door hen De Draak genoemd, als ze proberen de vlammen te bedwingen. De klimaatverandering gaat in de poolgebieden sneller dan waar dan ook, met dit inferno als krachtig visueel bewijs.

 


Reis door onze wereld / Journey Through Our World

Petra en Peter Lataster | 2022 | 113 min. Winnaar IDFA Award for Best Dutch Film (Dutch competition) en Best editing (International Competition)

Journey Through Our World: Sporten met flessen als gewichten. Goede vrienden die je spreekt via videobellen, en dan na een uur samen moeten beslissen of je een nieuwe zoomlink aanvraagt. Plots die twee kraaien in de tuin opmerken. Door corona kromp de wereld van het documentaire-echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen de lockdown kwam, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren. Journey Through Our World is minder een egodocument dan een herkenbare schets van die wonderlijke historische periode. Waarin de wereld tot stilstand was gekomen en de tijd, soms onbarmhartig, doortikte. Er is die kalmte waarin de dagen zich aaneenrijgen, en de aandacht opeens gevangen kan worden door een traag glijdende slak in de tuin. Er is de angst voor een onbekend virus. En ondertussen voeden de kraaien gewoon een jong op. Een dierbare vriendin blijkt ongeneeslijk ziek, en sterft. In al die tijd is er één constante: de tedere relatie van het echtpaar en hun liefdevolle blik op de wereld om hen heen.


Apolonia, Apolonia

Lea Glob | 2022 |  | 116 min. Winnaar IDFA Award for Best Film (International Competition)

Tekst volgt

Apolonia, Apolonia: Een sprookjesachtig bestaan leidde Apolonia Sokol in de ogen van de Deense filmmaker Lea Glob, toen zij haar in 2009 voor het eerst portretteerde. De getalenteerde Apolonia werd geboren in een undergroundtheater in Parijs en groeide op in een kunstenaarsgemeenschap – het ultieme bohemien bestaan. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris, een van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen. Het resultaat is dit dertien jaar omspannende, fascinerende portret van een jongvolwassen vrouw die haar plek zoekt in de (kunst)wereld. Apolonia is overtuigd van haar talent, maar heeft het niet altijd makkelijk. Sprookjes bestaan niet; een vrouwelijke kunstschilder moet meer opgeven en heeft meer te overwinnen dan een man, is een van de lessen die Apolonia leert. Dat geldt ook voor haar vriendin Oksana Shachko, een van de oprichters van de feministische actiegroep Femen, met wie ze lang samenwoont. Apolonia’s veerkracht wordt flink op de proef gesteld.

 

 

22.1.2018