Feest 75 (+1) jaar bioscoop

 

In april 2021 was het 75 jaar geleden dat Voorschoten een eigen bioscoop kreeg: “Greenway” aan de Schoolstraat. De bioscoop is altijd blijven bestaan, met wisselende uitvoerders en al sinds lange tijd gevestigd in het Cultureel Centrum aan de Marijkelaan 4 in Voorschoten.
De viering van die verjaardag kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de corona-lockdowns, maar dit jaar halen we de schade in met een feestweek die start op 5 april.

 

Klik op de foto voor een kennismaking met onze vrijwilligersorganisatie!

 

Dinsdag 5 april

De feestweek opent met de eerste film die in Greenway te zien was: Modern Times van Charles Chaplin. Deze klassieker is digitaal gerestaureerd en wordt op 5 april (voor genodigden), op  vrijdag 8 april (matinee) en later nogmaals (als onderdeel van de filmcursus over Chaplin) vertoond.

Woensdag 6 april

Feelgood klassieker “The Commitments”, over een traditionele soulband in Dublin. Rond de film is er een live concert van de tienkoppige soulband “Soulmania” met muziek van o.a. Otis Redding, Aretha Franklin, Sam Cooke, Martha Reeves en Wilson Pickett. Klik hier voor een voorproefje

Donderdag 7 april

Live-opera “Cendrillon (Assepoester)” van Jules Massenet. Deze opera wordt op het grote doek vertoond via een live streaming vanuit Opéra Bastille in Parijs. De voorstelling is wereldwijd in 235 bioscopen te zien, in Nederland vooralsnog exclusief in Filmtheater Voorschoten.

Vrijdagavond 8 april

Start van een nieuwe tiendelige filmcursus: “Film in de tijd van Chaplin (1921 – 1957)”. Gedurende tien vrijdagavonden worden alle gerestaureerde speelfilms van Charlie Chaplin vertoond. Aan de hand daarvan vertellen gerenommeerde filmjournalisten over de belangrijke rol die Chaplin in de filmgeschiedenis speelde als acteur en regisseur van drama’s en comedy’s als “The Gold Rush”, “City Lights”, “The Great Dictator” en “Limelight”. Daarmee zette hij film als serieuze kunstvorm en entertainment op de kaart.

Zaterdagavond 9 april

Nog een filmfeest met live muziek, ditmaal de stille filmklassieker van Buster Keaton “The Cameraman” uit 1928.  Het jazzkwartet van Martin de Ruiter (muziekspecialist stille film Eye Filmmuseum) speelt hierbij een live soundtrack. Eerder had Martin de Ruiter in Voorschoten al een groot succes met de soundtrack bij Buster Keaton’s “The General”.

Voor de jeugd:

Woensdag 6 en zaterdag 9 april

Een feestelijk woensdag- en zaterdagmiddagprogramma met de animatiefilms “Sonic The Hedgehog 2″ en “Paashaas Academie”.

Zondagochtend 10 april, 11.00 uur

“Poppentheatercabaret” van Jacobus Wieman. Deze familietheatervoorstelling is geschikt voor 6 jaar en ouder.

De bijzonderheden over deze voorstellingen zijn te vinden via de homepage

6.3.2022