In oktober en november 2019 waren er concertdocumentaires over Miles Davis, Pavarotti, Aretha Franklin, Bruce Springsteen. Op 8 januari 2020 werd met “Elvis: That’s the Way It Is”  herdacht dat Elvis Presley 85 jaar zou zijn geworden. In de zomer van 2020 werd het gemis aan live concerten en festivals enigszins opgevuld met terugblikken op legendarische concerten van The Rolling Stones,  INXS, The Cure en het Popfestival in Kralingen in 1970.

Klassieke muziek kwam aan bod in een serie over 4 grote componisten: Haydn, Mozart, Chopin en Beethoven en een concertregistratie van Jonas Kaufmann “My Vienna”

 

 

In 2021:

Kaartjes voor onderstaande voorstellingen komen uiterlijk 2 weken van tevoren in de verkoop. Te bestellen via de Agenda

Vrijdag 10 september, 20.00: Concerto: A Beethoven Journey

Documentaire/concertregistratie/biografie Speelduur 92 min. Kaartje: € 8,50

Vier jaar lang heeft regisseur Phil Grabsky de gevierde concertpianist Leif Ove Andsnes gefilmd tijdens een wereldtoernee met het Mahler Chamber Orchestra waarbij hij de vijf pianoconcerten van Beethoven vertolkt.

Leif Ove Andsnes wordt beschouwd als een van de beste hedendaagse pianisten van deze tijd. De documentaire geeft een kijkje in de wereld van een pianist van wereldklasse, maar meer nog probeert de film aan de hand van de concerten de vele mythen uit het leven van Beethoven te ontrafelen. Hoe werd dit wonderbaarlijke talent uit Bonn een van de grootste componisten ter wereld tegen de tijd dat hij het vijfde concert schreef?

 

 

 

 

Vrijdag 17 september 20.00: Summer of Soul

Gladys Knight & the Pips perform at the Harlem Cultural Festival in 1969, featured in the documentary SUMMER OF SOUL. Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2021 20th Century Studios All Rights Reserved

Muziekdocumentaire(VS 2021) Regie: Ahmir “Questlove” Thompson, 117 min. Kijkwijzer: 12 Kaartje: € 8,50

Questlove’s meeslepende documentaire is deels muziekfilm, deels historisch verslag van een evenement dat de zwarte cultuur vierde.

In 1969, een paar maanden voor het Woodstockfestival, vond er in het Mount Morris Park in Harlem nòg een historisch muziekfestival plaats, The Harlem Cultural Festival. Dit gratis toegankelijke festival duurde zes weken en legendarische muzikanten als B.B. King, Nina Simone, Mahalia Jackson, Gladys Knight & The Pips, Sly & The Family Stone en Stevie Wonder traden er op. Het festival trok meer dan 300.000 bezoekers. De beelden die ervan werden gemaakt raakten in de vergetelheid, want er was eerder geen interesse voor dit “Black Woodstock”. Muzikant /DJ/muziekhistoricus Ahmir “Questlove” zag wèl het belang ervan in en verwerkte het materiaal tot een krachtige en meeslepende documentaire: Summer of Soul.

Het is een muziekfilm, maar toont ook historische beelden van een historisch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde.

Summer of Soul toont de helende kracht van muziek in tijden van onrust. De film bevat de nooit eerder vertoonde concertoptredens van onder anderen B.B. King, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips en Stevie Wonder.